
Veilig werken met hijsmiddelen
Veilig werken met hijsmiddelen
Het gebruik van hijsmiddelen is veelvoorkomend in de industrieën en sectoren. Deze hulpmiddelen zijn essentieel voor het veilig en efficiënt verplaatsen van zware lasten. Het veilig werken met hijsmiddelen is essentieel om ongelukken en schade te voorkomen. In deze blog bespreken we algemenen veiligheid regels en we bespreken de specifieke inspectie punten voor gebruik.
Persoonlijke bescherming PBM’s
Het dragen van de juiste PBM’s is essentieel bij hijswerkzaamheden Deze middelen zijn ontworpen om de veiligheid van de werknemers te waarborgen en het te beschermen tegen mogelijke gevaren op de werkplek.
Draag bij hijswerkzaamheden altijd de volgende PBM’s
· Veiligheidsschoenen S3
· Veiligheidshelm Klasse C
· Werkhandschoenen
· Overal
Op grotere projecten met meerdere personen is het van belang om reflecterende vel gekleurde kleding te dragen. Zodat een persoon goed opvalt.
Veiligheidsafstand
Houd een veilige afstand van de lading. En begeef u nooit onder de last, houd hierbij ook rekening met bijvoorbeeld het omvallen van de last.
Communicatie
Waarborg een duidelijke communicatie met iedereen die betrokken is bij de hijswerkzaamheden. Gebruik handgebaren of andere duidelijke signalen om te communiceren met collega’s tijdens het tillen en verplaatsen van de last. Bespreek deze gebaren en signalen voordat de hijswerkzaamheden beginnen.
Noodprocedures
Wees voorbereid op noodsituaties door te weten wat je moet doen in geval van een ongeval of onverwachte gevaarlijke situaties.
· Stop de werkzaamheden: Als je merkt dat iets niet goed werkt, stop dan onmiddellijk met werken en inspecteer de apparatuur.
· Rapporteer incidenten: Meld alle onveilige situaties, ongevallen of bijna ongevallen aan je supervisor.
· Eerste hulp: Zorg dat je weet waar de EHBO-kit zich bevindt en hoe je deze moet gebruiken.
Door deze richtlijnen te volgen, kan je risico’s minimaliseren en zorgen voor een veilige werkomgeving bij hijswerkzaamheden. Veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben!
Onderhoud en Training
Regelmatig onderhoud en training zijn essentieel voor het veilig gebruik van hijsmiddelen.
· Periodiek onderhoud: Zorg ervoor dat de hijsmiddelen regelmatig worden geïnspecteerd onderhouden door een gekwalificeerd person. Dit minimaal 1x per jaar.
· Opleiding: Werknemers moeten een grondige opleiding krijgen over het veilig werken met hijsmiddelen, inclusief noodprocedures bij storingen. Door deze richtlijnen in acht te nemen, kan de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk worden verbeterd en kunnen ongelukken worden voorkomen.
Controle van hijsgereedschap voor gebruik.
Bij het gebruik van hijsgereedschap is het van groot belang om een grondige inspectie uit te voeren voordat je begint met hijsen. Hieronder bespreken we de inspectie punten van verschillende hijsmiddelen waaronder Hijskettingen, Harp/D-sluitingen, Platte hijsbanden, Rondstroppen, Takels, Hijsklemmen, Hefmagneten, en Dommekrachten & vijzels.
Controle voor gebruik: Hijskettingen
Bij het gebruik van hijskettingen is het van groot belang om een grondige inspectie uit te voeren voordat je begint met hijsen. Hier zijn enkele stappen voor een goede inspectie:
· Keuring: Controleer wanneer de Hijsketting voor het laatst gekeurd is. Dit mag niet meer als 1 jaar geleden zijn.
· Markering: Controleer de aanwezigheid van de juiste markering welke de maximale belasting in verschillende situaties voorschrijft.
· Visuele controle: Controleer de hijsketting op zichtbare schade, zoals slijtage, scheuren deuken, vervorming of overmatige roest vorming. Let ook op verkleuring die kan wijzen op oververhitting of chemische schade.
· Inspectie van de haken en verbindingen: Controleer de haken en de andere bevestigingsmiddelen op beschadigingen of vervormingen. Zorg ervoor dat ze compleet zijn en goed functioneren.
· Controleer de lengte en draagkracht: Zorg ervoor dat de hijsketting de juiste lengte en draagkracht heeft voor de lading die je wilt hijsen. Een ongeschikte ketting kan leiden tot ongelukken.
· Bewaaromstandigheden: Zorg ervoor dat de hijsketting correct is opgeslagen weg van vocht. Regelmatig onderhoud en inspectie zijn cruciaal om de levensduur te verlengen en de veiligheid te waarborgen.
Controle voor gebruik: Harp/D-sluitingen
Bij het gebruik van Harp/D-sluitingen is het van groot belang om een grondige inspectie uit te voeren voordat je begint met hijsen. Hier zijn enkele stappen voor een goede inspectie:
· Keuring: Controleer wanneer de Harp/D-sluiting voor het laatst gekeurd is. Dit mag niet meer als 1 jaar geleden zijn.
· Visuele inspectie: Controleer de Harp/D-sluitingen op zichtbare schade, zoals slijtage, scheuren deuken, vervorming of overmatige roest vorming. Controleer ook of alle onderdelen aanwezig zijn, zoals borgpen en eventueel moer.
· Controle van belastingcapaciteit: Zorg ervoor dat de Harp/D-sluitingen het juiste gewicht kunnen dragen. Controleer de specificaties en zorg ervoor dat ze geschikt zijn voor de lading die je wilt hijsen.
· Bevestigingspunten: Controleer de bevestigingspunten en zorg ervoor dat ze stevig en veilig zijn.
· Bewaaromstandigheden: Zorg ervoor dat de Harp/D-sluiting correct is opgeslagen weg van vocht. Regelmatig onderhoud en inspectie zijn cruciaal om de levensduur te verlengen en de veiligheid te waarborgen.
Controle voor gebruik: Platte hijsbanden en Rondstropen
Bij het gebruik van Platte hijsbanden en rondstropen is het van groot belang om een grondige inspectie uit te voeren voordat je begint met hijsen. Hier zijn enkele stappen voor een goede inspectie:
· Keuring: Controleer wanneer de hijsband of rondstrop voor het laatst gekeurd is. Dit mag niet meer als 1 jaar geleden zijn.
· Visuele inspectie: Controleer de hijsbanden en rondstroppen op zichtbare schade zoals slijtage, scheuren of knopen. Let ook op de verkleuringen die kunnen wijzen op schade door chemicaliën of Uv-straling. Controleer de aanwezigheid van een goed leesbaar label.
· Controle van belastingcapaciteit: Zorg ervoor dat de hijsbanden en rondstroppen het juiste gewicht kunnen dragen. Controleer de specificaties en zorg ervoor dat ze geschikt zijn voor de lading die je wilt hijsen.
· Bevestigingspunten: Controleer de bevestigingspunten en zorg ervoor dat ze stevig en veilig zijn. Pas op voor scherpen randen of delen bij het werken met hijsbanden en rondstroppen.
· Gebruik van de juiste banden: Kies het juiste type hijsband of rondstrop voor de specifieke hijstoepassing. Verschillende ladingen vereisen verschillende soorten en lengtes.
· Bewaaromstandigheden: Berg de hijsbanden en rondstroppen op een droge, koele plaats op, weg van direct zonlicht en chemicaliën. Regelmatig onderhoud en inspectie zijn cruciaal om de levensduur te verlengen en de veiligheid te waarborgen.
Controle voor gebruik: Hand Kettingtakel
· Keuring: Controleer wanneer de Kettingtakel voor het laatst gekeurd is. Dit mag niet meer als 1 jaar geleden zijn.
· Visuele inspectie: Controleer de Kettingtakel op zichtbare schade zoals slijtage, scheuren of roestvorming. Controleer de werking van de kettingtakel. Dit hoort soepel te lopen zonder haperingen. Controleer of de kettingtakel geen missende delen heeft. Deze hoort compleet en volledig te zijn, zo niet? De kettingtakel niet gebruiken.
· Controle van belastingcapaciteit: Zorg ervoor dat de Kettingtakel het juiste gewicht kunnen dragen. Controleer de specificaties en zorg ervoor dat ze geschikt zijn voor de lading die je wilt hijsen.
· Bevestigingspunten: Controleer de bevestigingspunten en zorg ervoor dat ze stevig en veilig zijn.
· Bewaaromstandigheden: Zorg ervoor dat de Kettingtakel correct is opgeslagen weg van vocht. Regelmatig onderhoud en inspectie zijn cruciaal om de levensduur te verlengen en de veiligheid te waarborgen.
Controle voor gebruik: Hijsklemmen
· Keuring: Controleer wanneer de Hijsklemmen voor het laatst gekeurd is. Dit mag niet meer als 1 jaar geleden zijn
· Visuele inspectie: Controleer de Hijsklemmen op zichtbare schade zoals slijtage, scheuren of roestvorming. Controleer de werking van de Hijsklemmen. Controleer of de Hijsklemmen geen missende delen heeft. Deze hoort compleet en volledig te zijn, zo niet? De Hijsklemmen niet gebruiken.
· Controle van belastingcapaciteit: Zorg ervoor dat de Hijsklemmen het juiste gewicht kunnen dragen. Controleer de specificaties en zorg ervoor dat ze geschikt zijn voor de lading die je wilt hijsen.
· Bevestigingspunten: Controleer de bevestigingspunten en zorg ervoor dat ze stevig en veilig zijn. Vermijd het gebruik van klemmen op roestige of beschadigde oppervlakken
· Gebruik van de juiste techniek: Zorg ervoor dat je de Hijsklemmen correct aanbrengt en de lading goed positioneert. Volg de juiste hijstechnieken om te voorkomen dat de lading verschuift of valt tijdens het hijsen.
· Bewaaromstandigheden: Zorg ervoor dat de Hijsklemmen correct is opgeslagen weg van vocht. Regelmatig onderhoud en inspectie zijn cruciaal om de levensduur te verlengen en de veiligheid te waarborgen.
Controle voor gebruik: Hefmagneten
· Keuring: Controleer wanneer de Hefmagneten voor het laatst gekeurd is. Dit mag niet meer als 1 jaar geleden zijn
· Visuele inspectie: Controleer de Hefmagneet op zichtbare schade zoals slijtage, scheuren of roestvorming.
· Controle van belastingcapaciteit: Zorg ervoor dat de Hefmagneet het juiste gewicht kan dragen. Controleer de specificaties en zorg ervoor dat ze geschikt zijn voor de lading die je wilt hijsen.
· Gebruik van de juiste Hefmagneet: Controleer de specificaties van de hefmagneet. En zorg dat deze overeenkomen met de te hijsen last.
· Gebruik van de juiste techniek: Zorg ervoor dat je de Hefmagneet correct aanbrengt en de lading goed positioneert. Volg de juiste hijstechnieken om te voorkomen dat de lading verschuift of valt tijdens het hijsen. Vermijd schokken tijdens het hijsen.
· Bewaaromstandigheden: Zorg ervoor dat de Hefmagneet correct is opgeslagen weg van vocht. Regelmatig onderhoud en inspectie zijn cruciaal om de levensduur te verlengen en de veiligheid te waarborgen.
Controle voor gebruik: Dommekrachten & Vijzels.
· Keuring: Controleer wanneer de Dommekracht of Vijzel voor het laatst gekeurd is. Dit mag niet meer als 1 jaar geleden zijn
· Visuele inspectie: Controleer de Dommekracht of Vijzel op zichtbare schade zoals slijtage, scheuren of roestvorming.
· Controle van belastingcapaciteit: Zorg ervoor dat de Dommekracht of Vijzel het juiste gewicht kan dragen. Controleer de specificaties en zorg ervoor dat ze geschikt zijn voor de lading die je wilt hijsen.
· Stabiele ondergrond: Zorg ervoor dat de ondergrond stabiel en vlak is voordat je de Dommekracht of Vijzel plaatst
· Correcte positionering: Plaats de Dommekracht of Vijzel direct onder het zwaartepunt van de last om een gelijkmatige verdeling van het gewicht te garanderen.
· Gebruik van steunen: Gebruik altijd stevige steunen om de last te stabiliseren zodra deze is opgetild. Vertrouw niet allen op de Dommekracht of Vijzel om de last te ondersteunen.
· Bewaaromstandigheden: Zorg ervoor dat de Dommekracht of Vijzel correct is opgeslagen weg van vocht. Regelmatig onderhoud en inspectie zijn cruciaal om de levensduur te verlengen en de veiligheid te waarborgen.
Slotwoord
Door deze richtlijnen in acht te nemen, kan de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk worden verbeterd en kunnen ongelukken worden voorkomen. Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, en iedereen moet zijn steentje bijdragen om een veilige werkomgeving te creëren.